AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Het Concert Van Europa En De G8+5: Een Comparatieve Evaluatie (dutch)

Autor:   •  April 5, 2011  •  Research Paper  •  9,447 Words (38 Pages)  •  1,728 Views

Page 1 of 38

UNIVERSITEIT GENT

FACULTEIT POLITIEKE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN

Het Concert van Europa en de G8+5: een comparatieve evaluatie

MAXIM VEYS

BACHELORPAPER IN DE POLITIEKE WETENSCHAPPEN

MAJOR INTERNATIONALE POLITIEK

PROMOTOR: PROF. DR. DRIES LESAGE

ACADEMIEJAAR 2009 - 2010

Aantal woorden: 8908

Abstract:

In deze paper wordt nagegaan in welke mate er een vergelijking mogelijk is tussen het 19e eeuwse Concert van Europa en de G8+5. Na een korte historische schets van beide overlegvormen wordt dieper ingegaan op enkele onderliggende themata. Zo wordt het concept van machtsevenwicht nader bekeken en vergeleken met de concertmethode. Daarnaast worden ook de voorwaarden om te kunnen spreken van een Concert bepaald. Ook de rol binnen de bredere internationale context van beide fenomenen wordt kort verkend. Tot slot wordt een onderzoeksdesign opgesteld met het oog op een verdere uitwerking binnen het kader van de masterverhandeling.

Inleiding

In welke mate kunnen we de G8+5 vergelijken met het Concert van Europa uit de 19e eeuw? Dit is de centrale vraag van waaruit dit werkstuk werd geschreven. Hieruit volgt een eerste belangrijk punt: wat omvat het Concert van Europa en wat houdt de G8+5 in?

In een eerste deel van deze paper zullen deze twee onderzoeksobjecten dan ook kort worden geduid, hoofdzakelijk binnen een historische context.

Daarna zal worden gepoogd middels een literatuurstudie de gemeenschappelijke punten aan te wijzen en te duiden. Na deze bredere behandeling zal één aspect, meerbepaald de gemeenschappelijke visie waarop een concert deels wordt gefundeerd, worden uitgelicht met het oog op een verdere verwerking binnen een masterverhandeling. Daarbij is het de bedoeling een duidelijk onderzoeksdesign op te stellen volgens de wetenschappelijke ‘regels van de kunst'.

Literatuurstudie: Het Concert van Europa en de G8+5

1.

...

Download as:   txt (62.8 Kb)   pdf (624.4 Kb)   docx (38.1 Kb)  
Continue for 37 more pages »