AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Samenvatting Organisatie ontwerp Hf 1-4 (dutch)

Autor:   •  November 27, 2011  •  Essay  •  2,884 Words (12 Pages)  •  1,362 Views

Page 1 of 12

Chapter 1: An Overview

Een organisatie is een gecoördineerde sociale entiteit, met relatief duidelijke grenzen, die functioneert op een relatief voortschrijdende basis om een doel/ bepaalde doelen te bereiken. Dit houdt in dat er een groep mensen is, waarbij het duidelijk is wie er wel en wie er niet tot de groep behoren, die geleid wordt door een management. Deze groep is gebaseerd op een voortdurend verbond en probeert een doel of enkele doelen te bereiken.

Organisatiestructuur is de mate van complexiteit, formalisatie en centralisatie binnen een organisatie.

Organisatieontwerp is de opbouw van een organisatiestructuur en de veranderingen die in die structuur plaatsvinden.

Organisatietheorie is de studie op het gebied van de structuur en het ontwerp van een organisatie.

Organisatiegedrag is de studie van het gedrag van individuen of kleine groepen op de werkvloer.

Organisatietheorie bekijkt de organisatie als geheel of grote delen van de organisatie, zoals divisies, terwijl organisatiegedrag de organisatie bekijkt vanuit het oogpunt van de individuele werknemer. Organisatietheorie heeft dus een macrovisie, organisatiegedrag daarentegen heeft een microvisie.

Het systeemperspectief ziet organisaties als systemen die een wisselwerking hebben met hun omgeving en dat dit gebeurt in een zichzelf herhalende cyclus van gebeurtenissen.

Een systeem is een groep van onderling verbonden en onderling afhankelijke onderdelen die samen een uniform geheel vormen. Een systeem is afhankelijk van twee interne krachten: differentiatie en integratie. Differentiatie houdt in dat de delen van een systeem ieder een eigen gespecialiseerde functie of functies hebben. Als differentiatie te ver doorgevoerd wordt, zal het systeem uit elkaar vallen. Om dit te voorkomen is er binnen een systeem ook sprake van integratie, wat inhoudt dat de acties van de delen van een systeem op elkaar afgestemd worden om de eenheid te waarborgen.

Er zijn twee soorten systemen, namelijk open en gesloten systemen. Een systeem is nooit helemaal open of gesloten, een systeem neigt naar openheid of geslotenheid. Een compleet gesloten systeem zou op den duur ten onder gaan door bijvoorbeeld een gebrek aan hulpbronnen, terwijl een compleet open systeem geen systeem is; er is dan namelijk niet duidelijk wie er wel en wie er niet tot het systeem behoort/ er zijn dan geen duidelijke grenzen.

Een gesloten systeem is een zelfvoorzienend systeem dat geen interactie heeft met de omgeving.

Een open systeem is een dynamisch systeem dat een wisselwerking heeft met de omgeving. Hieronder staat een voorbeeld van een relatief simpel open systeem.

...

Download as:   txt (20.3 Kb)   pdf (248.9 Kb)   docx (18.5 Kb)  
Continue for 11 more pages »