AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Air Asia

Autor:   •  February 16, 2017  •  Term Paper  •  9,686 Words (39 Pages)  •  1,455 Views

Page 1 of 39

Pengenalan

Format peperiksaan akhir semester

UITM Kampus Johor menawarkan pengajian dalam bidang Diploma Perbankan,  Diploma Pengurusan Perniagaan dan Diploma Perakaunan. Ketiga-tiga jurusan ini mewajibkan para pelajarnya mengambil matapelajaran Undang-Undang. Kod matapelajaran-matapelajaran ini adalah seperti yang berikut;

LAW 299 : Untuk pelajar sem 4 Diploma Perbankan dan  Diploma Pengurusan Perniagaan.

LAW 240 : Untuk pelajar sem 3 Diploma Perakaunan

LAW 346 : Untuk pelajar sem 5 Diploma Perakaunan

Format peperiksaan akhir semester untuk Kod LAW 299

Terbahagi kepada 2 Seksyen;

Seksyen A : 25 soalan objektif (25 markah)

                   1 soalan = 1 markah      

Seksyen B : 7 soalan esei, jawab 3 soalan sahaja (75 markah)

              1 soalan = 25 markah      

Seksyen A + Seksyen B = 100 markah

Memahami kehendak soalan

Soalan objektif

Soalan objektif merangkumi semua tajuk di dalam silibus. Baca buku sekurang-kurangnya tiga kali dan fahami segala teori perundangannya. Adalah dicadangkan supaya pelajar menjawab soalan ini sebelum menjawab soalan esei. Mudah-mudahan ada diantara soalan tersebut yang memberi sedikit tips kepada soalan esei.  

Soalan esei

Soalan esei terbahagi kepada 2 bentuk iaitu;

: soalan langsung (direct question)

: soalan permasalahan (problematic question)

DIRECT QUESTION

  1. Soalannya adalah ‘direct’, pendek dan tepat.
  2. Mudah untuk memahami kehendak soalan.
  3. Tidak menggunakan nama manusia dan tidak menceritakan permasalahan seseorang.

Sampel 1

Contoh soalan;

“Discuss briefly the elements necessary for the formation of contract”                                                                                                                                                                                                                                                         (25 marks)

Cara jawab soalan

  1. Ini adalah cara yang ‘simple’ dan jawab macam kita jawab esei biasa masa sekolah dulu2.
  2. Caranya, mesti ada introduction, isi dan penutup. Setiap satu tu, buat dalam perenggan. banyak2 perenggan pun takpe.tapi tak payah lah sampai nak tulis ‘introduction’ dan digariskan.
  3. Dapatkan ‘key word’ daripada soalan tadi.
  4. Mungkin juga formula 5W + 1H akan membantu (where-what-when-who-why-how)

Sampel jawapan

  1. Intro – definition of contract – Sect 2(h) Contract Act 1950
  2. Isi / key word   7 element of contract – offer[pic 1]
  • Acceptance                                        
  • Capacity
  • intention to create Legal relation                definition
  • consideration                                             &
  • certainty                                                  example
  • free consent

  1. Conclusion –  contract ≠ agreement

Agreement (not fulfill 7 elements and cannot bring the matter to court)  while contract must have 7 elements and can bring the matter to court once all the elements are there.

Sampel jawapan penuh

Contract means agreement between two or more persons legally binding between them.

According to Section 2(h) Contract Act 1950, An agreement that enforceable by law is a contract. This section states that contract is agreement that can be enforced in court. All contract are  agreements  but not all agreements are contracts. The  different between contract and agreement is that contract is built up by its seven element of contract  but agreement has no such element of contract. Thus, if an agreement has all seven element of contract, the agreement can be called as contract and this agreement is enforceable in court. Party of the contract can also claim their right in court.

...

Download as:   txt (47 Kb)   pdf (440.5 Kb)   docx (49.5 Kb)  
Continue for 38 more pages »