AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Uvt Business

Autor:   •  November 21, 2016  •  Course Note  •  3,333 Words (14 Pages)  •  829 Views

Page 1 of 14

Vraag 1[a]

Organisaties zijn zowel producenten als consumenten van informatie, waarbij informatie bestaat uit gegevens die betekenis hebben gekregen doordat ze in een bepaalde vorm en context aan een bepaalde gebruiker zijn verstrekt. Informatie strekt dus verder dan gegevens[b]; informatie is simpel gezegd een verzameling van gegevens. Informatie is cruciaal voor de bedrijfsvoering, omdat zonder informatie organisatiedoelstellingen niet kunnen worden gehaald. Informatie stelt een organisatie in staat om te besturen, functioneren, beheersen en verantwoording af te leggen (samengevat als bestuurlijke informatieverzorging). Informatie is hierbij zowel van belang binnen de organisatie, maar ook in de relatie tussen organisaties en hun belanghebbenden. Deze informatieverstrekking dient efficiënt te zijn, waarbij relevante en betrouwbare informatie wordt verstrekt aan interne en externe belanghebbenden. Hierbij speelt informatie- en communicatietechnologie (IT) tegenwoordig een cruciale rol, daar bedrijfsprocessen in steeds verdere mate worden geautomatiseerd; dit onderschrijft derhalve tevens het belang van informatiemanagement. Inherent aan IT zijn de bedreigingen voor de gegevens en informatie, zoals ongeautoriseerde toegang en het dataverlies. Organisaties dienen derhalve hun bedrijfsprocessen dusdanig in te richten dat het kwaliteitsspectrum van informatie wordt gewaarborgd, zodat de te verstrekken informatie betrouwbaar is (juist, accuraat en volledig), alsmede relevant (nauwkeurig, begrijpelijk en tijdig), waarbij data-integriteit (bijvoorbeeld middels application controls) en continuïteit (middels management van de general controls) wordt gewaarborgd.[c]

Vraag 2

Informatieverzorging in het vakgebied van bestuurlijke informatieverzorging (BIV) richt zich op het in staat stellen van de organisatie om te kunnen functioneren, beheersen en verantwoording af te leggen; oftewel te besturen. Hierbij is van belang:

  • De organisatie van het administratieve apparaat;
  • De organisatie van gegevensverwerking;
  • De analyse van informatiebehoeften;
  • De bronnen van de gegevens;
  • De distributie van informatie;
  • De regels waaraan het informatiesysteem moet voldoen;
  • En de controles die moeten worden uitgevoerd om informatie te laten voldoen aan de daaraan te stellen eisen van relevantie en betrouwbaarheid.

Organisaties kunnen zo op efficiënte wijze betrouwbare en relevante informatie aan interne en externe belanghebbenden verstrekken. Hierbij is het primaire criterium van de betreffende informatie dat het de organisatie helpt bij het realiseren van organisatiedoelstellingen. Informatie wordt dus bestuurlijk zodra ten minste één functionaris binnen de organisatie de informatie kan gebruiken voor besturingsdoeleinden. De kern van BIV ligt dan ook veelal in de aspecten van administratieve organisatie en interne controle (AO/IC).

...

Download as:   txt (24.3 Kb)   pdf (231.1 Kb)   docx (35.6 Kb)  
Continue for 13 more pages »