AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Uvod U Pravo - Zakon, Kao Sustav Pravila (croatian)

Autor:   •  March 30, 2011  •  Essay  •  8,943 Words (36 Pages)  •  2,037 Views

Page 1 of 36

1. Uvod u pravo

Zakon, kao sustav pravila

Zakon je cijeli sustav pravnih normi koje regulišu suživot ljudi u zajednici ili njihov odnos prema državi ili onos država unutar međunarodne zajednice. Pravne norme su opće obvezujuća pravila. Ako se radi o nepisanim zahtjevima, koji su se razvili kroz godine prakse, to se zove običajno pravo. Važnost običajnog prava je sada samo mala, jer većina životnih odredbi se uređuju pisanim pravilima. Pisani zakon se reguliše od strane državnih zakonodavnih organa i stoga se zove regulatorni zakon Tako da se pravne norme posebno u zakonima usvajaju.Pisani zakon je glavni izvor prava za većinu kontinentalnih europskih pravnih sustava.

Konvencionalne se dijele pravne norme u javno pravo i gradjansko pravo. Javno pravo je odnos pojedinca prema državi i javnim organizacijama i odnos državnih organa medjusobno. Više od tri četvrtine svih zakona u Njemačkoj su dio javnog prava. Građansko pravo s druge strane regulira odnose pojedinaca (prirodna juristička lica), u smislu temeljne jednakosti.

Javno pravo obuhvaća sljedeća glavna područja: međunarodno pravo, europsko pravo, javno i ustavno pravo, upravno pravo, kazneno pravo, zdravstveno-indikativno ustavno i procesno pravo, porezno pravo i porezni zakon, zakon o radu, rad (radno mjesto, kolektivni zakon o radu).

Gradjansko pravo obuhvaća uglavnom ljedeća područja:Zivilno odn. građansko pravo (ugovorno pravo, imovinsko pravo, obiteljsko pravo, nasljedno pravo), Trgovačko pravo i gospodarsko pravo (pravo društava, vrijednosnih papira pravo, bankarstvo i berzno prava, autorsko prava i pravo tržišnog natjecanja),pravo rada (ukolio se radi o radnom odnosu zaposlenika)

Klasifikacija Rechtsgcbicte u Saveznoj Republici Njemačkoj

Javno pravo:

Međunarodno pravo

Europsko pravo

Državno i sustavno pravo

Upravno pravo

Kazneno pravo

Sudsko pravo

Parnica

Zakon o dobrovoljnim nadležnostima

Porezni zakon

Zakon o proračunu

Socijalno pravo

Gradjanjsko pravo:

Obveze

Imovinskih zakona

Porodični zakon

Baština

Corporate vrijednosnih papira Zakon

Bankarstvo,

...

Download as:   txt (63.2 Kb)   pdf (597.5 Kb)   docx (44.2 Kb)  
Continue for 35 more pages »