AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Litteraturre Dovisning Story Telling (swedish)

Autor:   •  September 15, 2011  •  Essay  •  1,219 Words (5 Pages)  •  1,246 Views

Page 1 of 5

Litteraturredovisning Storytelling

1) I denna uppgift ska jag göra en litteraturredovisning.

I boken Storytelling definierar Mossberg begreppet destination och behandlar olika typer av turism. En destination är en geografiskt avgränsad plats med någon form av attraktion som folk vill besöka. Destinationer kan skilja sig åt på olika sätt; en del är säsongsbaserade medan andra är attraktiva under hela året. Vissa innefattar ett mindre område eller region medan andra destinationer är hela städer. Det som alla destinationer har gemensamt är att de är konstruerade av producenterna för att tillfredsställa besökarnas behov samt för att uppfylla sina egna kommersiella intressen.

Den första turistformen som Mossberg beskriver är bokturism vilken uppstått tack var böcker. Ett exempel på detta är Paris som fått Da Vinci-jägare efter Dan Browns bok Da Vinci-koden. I Sverige har vi t.ex. Ystad som exempel tack vare Henning Mankells Wallander-böcker. Lokala aktörer, som i detta fall Ystads turistbyrå har tagit till vara på böckernas popularitet och erbjuder Wallanderturisterna guidade turer genom staden.

Filmturism är ett annat fenomen som har dykt upp på senare tid. Filmturism innebär att intresset för en plats ökar tack vare en film eller ett tv-program. Exempel på detta är staden Oxford där det bl.a. finns olika aktiviteter kopplade till vissa filmer och serier. I ”Inspector Morse Walking Tours” kan man följa i fotspåren på tv-detektiven. Ystad har vunnit dubbelt på detta eftersom Wallander-böckerna har filmatiserats vilket innebär att människor som kanske aldrig har läst böckerna nu fått upp ögonen för Ystad tack vare filmerna.

Evenemangsturism är en företeelse som är avgränsad i tid och rum där en arrangör, deltagare och ett fast program kan utskiljas. Det intressanta med evenemangsturism är hur vissa platser och städer så starkt blir förknippade med ett visst evenemang. Ett exempel på detta är Hultsfred som de flesta säkerligen förknippar med Hultsfredsfestivalen. En intressant aspekt på detta är att ställen som ur turistsynpunkt förblir anonyma under stora delar av året blommar till liv när ett visst evenemang ”kommer till stan”. Riddarveckan i Hova är ett exempel på detta där några julidagar om året förvandlas till en historisk festplats.

Morbidturism är turism eller attraktioner som på något sätt är kopplade till död, olycka eller en tragedi såsom Anne Franks hus och Prinsessan Dianas födelsehem. Något som liknar morbidturism eller i alla fall kan sättas i samma fack är chockturism som innebär att personer besöker ställen som har varit utsatta för katastrofer, krig och andra tragiska händelser. Något som illustrerar detta är Ground Zero i New York där tusentals människor förlorade sina liv i samband med terrorattentatet den 11 september 2001.

...

Download as:   txt (8 Kb)   pdf (107.9 Kb)   docx (13.2 Kb)  
Continue for 4 more pages »