AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Elemente Specifice Managementului American La Marriott Corporation (roamanian)

Autor:   •  April 5, 2011  •  Essay  •  1,062 Words (5 Pages)  •  2,226 Views

Page 1 of 5

1. Elemente specifice managementului american la Marriott Corporation

Modelul managementului american este cel mai des utilizat model în întreaga lume, fiind preluat, analizat şi implementat de o multitudine de companii din întreaga lume. Stilul managerial, politica în resurse umane şi etica în afaceri sunt modelele cele mai des preluate de către companii, deşi chiar şi în SUA acestea prezintă diferenţe de la o companie la alta. Un bun exemplu este cel al marii companii americane Marriott Corporation, care, deşi a îndeplinit întotdeauna tiparele modelului american de management, a prezentat şi anumite particularităţi, ori mai bine zis, le-a introdus în acest model de management.

Modelul de management american are la baza în general interesul pentru reuşita individului şi profitul pe termen scurt, cu toate că se încearcă în ultimul timp adoptarea stilului participativ în adoptarea deciziilor. Aceste elemente se regăsesc şi în managemetul caracteristic Marriott, în special cel legat de reuşita individului. Deasemenea introducerea stilului participativ în adoptarea deciziilor s-a remarcat încă de la începuturile companiei, Marriott Corporation fiind una din companiile care a pus întotdeauna accent pe ascultarea opiniilor şi ideilor angajaţilor săi, şi care a ascultat întotdeauna ceea ce au spus aceştia, iar opiniile şi ideile din cadrul şedinţelor între managerii companiei sunt mai întâi discutate şi după aceea se ajunge la o decizie finală.

Totodată, managerii americani au făcut distincţia între activităţile manageriale şi cele de execuţie, acordându-şi dreptul de a aloca resursele şi de a face angajări sau concedieri, în funcţie de necesităţi, asupra acestora concentrându-se "întreaga responsabilitate pentru toate deciziile ce influenţează munca şi motivarea angajaţilor" . În cadrul Marriott se aplică acest princiu general valabil al managementului american, compania descentralizându-şi recrutarea şi angajarea personalului din fiecare diviziune, hotel sau restaurant, fiecare dintre acestea angajându-şi propriul personal.

Un alt aspect important al managemetului american îl reprezintă comunicarea internă. Există permanent schimbul de informaţii în cadrul companiilor prin suporţi scrişi, rapoarte sau tablouri de bord formalizate . Prin intermediul acestora, managerii tututor departamentelor sunt ţinuţi la curent cu evoluţia afacerii, cu noile idei venite din cadrul companiei şi cu problemele ce trebuie discutate şi rezolvate. În Marriott, deciziile sunt întotdeauna urmate prin consens, iar dacă există neînţelegeri în cadrul şedinţelor, acestea sunt întotdeauna mediate de către directorul executiv, deşi în general se evită pe cât posibil acest aspect. Cunoscută fiind toleranta pe care Bill Marriott o avea pentru diversitatea de opinii, acesta la accepta

...

Download as:   txt (7.3 Kb)   pdf (93.7 Kb)   docx (12.6 Kb)  
Continue for 4 more pages »