AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Apuntes Derecho Mercantil Esade

Autor:   •  April 7, 2016  •  Course Note  •  49,873 Words (200 Pages)  •  672 Views

Page 1 of 200

BLOC 1

DRET: instrument que es crea en una societat per part dels individus per solventar els conflictes que sorgeixen de la convivència humana. Tot i que el dret no solament és un mecanismes per donar sortida als conflictes de la convivència, sinó també per preveure’ls. Està constituït per un conjunt de principis i nomes que faciliten la resolució d’aquests conflictes.

  • Dret objectiu: és el dret com a mecanisme per donar sortida als conflictes de la convivència i es caracteritza per la seva generalitat i coercibilitat. És el que anomenem Continent (forma del dret, estructura, mitjans, norma).
  • Dret subjectiu: és el dret que al articular-se com un mecanisme ofereix un poder i unes llibertats de actuació, que donen una amplitud i un camp en el que actuar (podem retenir, actuar, exercitar, disposar…). És el que anomenarem CONTENIDO (fons del dret)

NORMA JURÍDICA: regla o ordenació del comportament humà dictat per una autoritat competent del cas, amb un criteri de valor i que el seu incompliment porta una sanció. Generalment, imposa deures i implica drets. Estructura:

  1. Supòsit de fet (Algú roba)
  2. Conseqüència jurídica (Es detingut, privació de la llibertat).

En la nostra societat hi ha una infinitat de normes que no tenen la condició de norma jurídica (normes d’educació, religioses…). Diferències entre norma jurídica i no jurídica:

  1. GENERALITAT: la norma jurídica va dirigida a tots els membres de la societat per igual.
  2. COERCIBILITAT: és exigible el compliment a tots los membres de la societat per  igual. La ignorància de la llei no  exculpa el seu incompliment Per això tenim mitjans per a informar-nos : Bolletí Oficial de l’Estat (BOE), Diari Oficial de les Comunitats Autònomes i el Diari Oficial de la Unió Europea (DUE).

Criteris de classificació de la norma jurídica:

  1. DRET PRIVAT/ PÚBLIC:
  • Privat: són aquelles normes que solucionen conflictes entre particulars.
  • Públic: són aquelles normes que s’encarreguen de solucionar els conflictes que es generen entre el particular i l’Estat o els diferents estats entre si (regulació d’una doble nacionalitat)
  1. DRET DISPOSITIU/IMPERATIU:
  • Dispositiu: aquelles normes jurídiques que permeten pacte en contra. S’aplica si les dos parts no estableixen res o no estan d'acord.
  • Imperatiu: són aquelles normes que no permeten pacte en contra. És a dir, o es compleix la norma o s’establirà la conseqüència jurídica corresponent.
  1. DRET COMÚ / ESPECIAL:
  • Comú: aquelles normes que regulen les qüestions més generals e la societat. Afectes a totes les matèries (exemple: dret civil)
  • Especial: aquelles que van dirigides a certs sectors de la societat (exemple: dret marítim)
  1. DRET GENERAL / PARTICULAR:
  • General: normes aplicables en tot el territori nacional.
  • Particular: normes que solament són aplicables en determinats territoris, que normalment coincideixen amb les Comunitats Autònomes.

TEXT LEGAL: signe o mitjà a través del qual es manifesta la norma jurídica ( conservació, transmissió i certesa de la norma jurídica). No l’hem de confondre amb la norma.

¿COM ES FORMA EL DRET?

L’ordenament jurídic sorgeix d’un Estat de Dret (divisió de poders: executiu- governar, legislatiu- crear lleis i judicial- tribunals); subordinació dels òrgans  de l’Estat a les lleis; reconeixement individual i col·lectiu de drets i llibertats). En un Estat de Dret, lo més important és l’imperi de la llei, i per això, aquests tres poders, també anomenats poders públics, fan que es legisli segons la llei, que s’executi segons la llei i que s’apliqui segons la llei i que s’apliqui segons la llei. La norma jurídica constitueix l’eix fonamental del sistema.

...

Download as:   txt (289.9 Kb)   pdf (2.4 Mb)   docx (607.2 Kb)  
Continue for 199 more pages »