AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Karlheinz Stockhausen Biography

Autor:   •  April 4, 2011  •  Essay  •  1,044 Words (5 Pages)  •  1,777 Views

Page 1 of 5

Karlheinz Stockhausen (1928-2007)

1. Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1928 στο Μέντρατ, ένα μικρό χωριό κοντά στην Κολωνία το 1928. Σπούδασε μουσική με τον Ελβετό συνθέτη Frank Martin και γνώρισε την μουσική των Schoenberg, Berg και Webern. Ο Stockhausen το 1951, άκουσε το Quatre Etudes de rythme του Messiaen στο καλοκαιρινό σεμινάριο νέας μουσικής του Darmstadt και επηρεάστηκε τόσο άμεσα, που συνέθεσε το πρώτο του σειραϊκό έργο αμέσως μετά (Kreuzspiel για όμποε, μπάσο κλαρίνο, πιάνο και τρεις κρουστούς). Το 1952 έκανε το μεγάλο άλμα στη μουσική του κατεύθυνση. Μετακόμισε στο Παρίσι όπου και σπούδασε με τον Olivier Messiaen. Εκεί έγραψε το Kontra-Punkte για ορχήστρα δωματίου και τα Klavierstucke I-IV.

Ο Stockhausen, όπως και σχεδόν όλοι οι συνθέτες που έδρασαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πρωτοποριακή μουσική, ξεκίνησε επηρεασμένος από τον δωδεκαφθογγισμό του Webern, για να προχωρήσει γρήγορα στον καθολικό σειραϊσμό και στον αλεατορισμό, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικά μέσων.

Πρώτος αυτός προσανατολίστηκε στο ιδίωμα που θεωρεί τη μουσική σαν έναν μετασχηματισμό πυκνοτήτων, ηχοχρώματος και υφής που μπορεί να ελεγχθεί με στατιστικά μέσα, και από μόνη της αυτή η διαδικασία μπορεί να γεννήσει νέες, πρωτότυπες «ανοιχτές» ή τυχαίες φόρμες. Χρησιμοποίησε πάρα πολύ τα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα και υπήρξε από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής με το στούντιο που ίδρυσε στην Κολωνία.

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν επηρεασθεί από το έργο του, όπως οι τζαζίστες Μάιλς Ντέβις, Χέρμπι Χάνκοκ, Σέσιλ Τέιλορ, Τσαρλς Μίνγκους, ο ρόκερ Φρανκ Ζάππα, τα συγκροτήματα Pink Floyd, Jefferson Airplane, Greatful Dead και οι σύγχρονοι Μπγιόρκ, Coil και Aphex Twin. Κοντά του έχουν μαθητεύσει μέλη των Can και των

...

Download as:   txt (12.3 Kb)   pdf (116.9 Kb)   docx (14.4 Kb)  
Continue for 4 more pages »