AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Sta01

Autor:   •  November 30, 2016  •  Course Note  •  321 Words (2 Pages)  •  591 Views

Page 1 of 2

Det första världskrigets påverkan

Det första världskriget bör inte ses som orsaken till kommande kriser utan snarare som något som skedde på grund av de strukturella förändringar som skedde i samhället. Dock ledde kriget och de misslyckade fredslösningarna till att nationalismen i europa stärktes samt att strukturproblemen förvärrades. Industrialiseringen byggde till viss del på globalisering, ökad handel och kapitalflöde. Därför är det uppenbart att nationalism och protektionism skapade problem (Schön s. 347).

I Europa trodde man efter första världskriget att industrier skulle återgå till hur det hade varit tidigare vilket inte blev fallet. Textil, stål och järn är exempel på industrier som man i Storbritannien försökte skydda. Ökad konkurrens inom dessa industrier samt en skiftande efterfrågan ledde dock till överproduktion (Schön s. 364).

Även kapitalmarknaden ändrades radikalt, tidigare var Storbritannien, Tyskland och Frankrike de stora kapitalexportörerna men under första världskriget uppstod USA som den stora exportören. Efter kriget uppstod ett kapitalflöde i form av en triangel. USA lånade ut och investerade kapital i Tyskland som behövde återuppbygga sin industri och infrastruktur. Tyskland i sin tur betalade skadestånd till Storbritannien och Frankrike som därefter betalade tillbaka krigslån till USA. Problemet med detta var att det ur en ekonomisk synvinkel inte var speciellt produktivt. Ett möjligt alternativ hade iställer varit att USA hade tagit bort handelshinder och öppnat upp för europeisk konkurrens på den inhemska marknaden. På så vis så hade industrins utveckling kunnat gynnas samtidigt som man tjänat in amerikansk valuta för att betala tillbaka lånen (Schön s. 370-372).

Effekterna av det första världskriget och dess fredsförhandlingar kom enligt Schön att spela

...

Download as:   txt (2.2 Kb)   pdf (38.8 Kb)   docx (8.6 Kb)  
Continue for 1 more page »