AllFreePapers.com - All Free Papers and Essays for All Students
Search

Political Parties (romanian)

Autor:   •  November 15, 2011  •  Essay  •  429 Words (2 Pages)  •  1,697 Views

Page 1 of 2

I. 1. Conceptul de partid politic

Partidele politice sunt legate direct de apariţia parlamentarismului, de ideea reprezentativităţii în viaţa publică. Noţiunea de "stat" şi cea de "partid politic" nu trebuiesc confundate, statul este reprezentat de întreaga colectivitate în timp ce partidul are la bază interesele unor grupuri sociale, grupuri ce coexistă în cadrul naţiunii.

Constituirea partidelor este expresia reprezentării intereselor individuale şi de grup în sfera politică, posibilă într-un sistem democrat.

Între partide şi democraţie există astfel un raport de reciprocitate, apariţia şi dezvoltarea partidelor permite o manifestare autentică a democraţiei, în timp ce într-un sistem politic democrat, partidele se pot forma şi îşi pot face auzite ideile.

O altă distincţie trebuie făcută între "partidele şi formaţiunile politice". Formaţiunea politică nu devine partid decât atunci când este înlăturată posibilitatea ca susţinătorii acesteia, să aparţină ca membrii unei altei grupări politice. De asemenea, partidele dispun de o coerenţă şi o disciplină superioară, având la "dispoziţie" membrii ce cotizează pentru ca partidul să-şi poată desfăşura activitatea; trăsătura comună a acestora este aceea că ambele îşi doresc participarea la exercitarea puterii.

Partidele politice contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei. Inserarea noţiunii de partid în legea fundamentală a unei ţări, subliniază importanţa acestora în mecanismele unei democraţii autentice.

Este necesară definirea partidului politic, pentru a putea înţelege motivele şi scopurile pentru care s-a format şi raporturile acestuia cu

...

Download as:   txt (3.1 Kb)   pdf (56.3 Kb)   docx (11 Kb)  
Continue for 1 more page »